Witamina D3 – jej niedobór jest szczególnie widoczny, gdy zbliża się jesień: nastrój jest niski, pojawia się apatia, a ludzie są bardziej podatni na przeziębienia. Wiele osób wie, że głównym źródłem D3 jest światło ultrafioletowe, ale wraz z nadejściem chłodu dni słonecznych jest coraz mniej. Dlatego musisz pozyskiwać witaminy słoneczne z pożywienia i specjalnych suplementów diety. Najłatwiej przyswajalna jest witamina D3 zawarta w lanolinie. Ale nie należy zapominać o odżywianiu: źródłem witaminy D3 są tłuste ryby, masło i olej kukurydziany, wątroba, żółtka jaj, mleko.

Rola witaminy D3 w lanolinie w organizmie

Witamina D3 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga budować zęby i kości oraz pomaga organizmowi wykorzystywać wapń. Niektóre z tych witamin są produkowane w twoim ciele, ale pochodzą one również ze źródeł żywności, takich jak olej rybny, a także ze źródeł zwierzęcych, takich jak woskowa substancja zwana lanoliną. Witamina D3 zawarta w lanolinie przechodzi szereg procesów chemicznych, ale jej działanie w organizmie nie różni się niczym od witaminy D3 zawartej w oleju rybim.

Oprócz mineralizacji tkanki kostnej witamina D3 z lanoliną zapewnia:

  • Przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, wzrost komórek, modulacja odpowiedzi immunologicznej.
  • Zmniejszona podatność na ostre infekcje wirusowe dróg oddechowych
  • Zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych
  • Zmniejsza podatność na choroby skóry i choroby serca.

Odpowiednie spożycie tej witaminy jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i krzepnięcia krwi. Regularne przyjmowanie suplementu witaminy D3 zawierającego lanolinę może pomóc złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego. Ta witamina jest szczególnie ważna dla sportowców i osób chcących schudnąć. Witamina D3 we krwi jest odwrotnie proporcjonalna do poziomu tkanki tłuszczowej. Wykorzystuje D do spowolnienia wzrostu komórek tłuszczowych i stymulacji wzrostu mięśni.

Źródła witaminy D3

Jeszcze w czasach naszych babć witaminę D3 podawano dzieciom w postaci oleju rybiego, który nieprzyjemnie smakował. Dziś naukowcy wiedzą o tej ważnej witaminie znacznie więcej niż kiedyś, często porównując ją do hormonów, ponieważ jej aktywna forma, kalcytriol, pomaga żywym komórkom syntetyzować setki różnych białek, przyczyniając się do tego, że nasz układ odpornościowy ma ogromny wpływ na regulację metabolizm wapnia i fosforu oraz wiele innych funkcji.

Witamina D3 produkowana jest w jednej formie – w formie cholekalcyferolu, a różnica pomiędzy poszczególnymi suplementami polega na źródle, z którego ten cholekalcyferol jest pozyskiwany: tran, lanolina, grzyby i porosty.
Lanolina to wosk wyizolowany z wełny poddanej specjalnej obróbce w celu uzyskania cholekalcyferolu. Najczęściej stosowanym źródłem D3 jest lanolina, która dobrze się wchłania i nie wywołuje reakcji alergicznych. Dlatego lekarze najczęściej przepisują witaminę D3 z lanoliny.
Olej rybi jest również popularnym składnikiem płynnych suplementów. Należy pamiętać, że wątroba ryby wykorzystywanej jako źródło może akumulować rtęć i toksyny, a sam produkt może być również dużym obciążeniem dla żołądka.
Cholekalcyferol z porostów i grzybów jest wysoce biodostępny i odpowiedni dla wegan i wegetarian, ale ten suplement jest bardzo drogi.

Co to jest lanolina?

Witamina D3
Witamina D3

Lanolina pozyskiwana jest ze zwierząt owłosionych, takich jak owce. Aby wytworzyć witaminę D3 z lanoliny, producenci suplementów najpierw ją oczyszczają i krystalizują, a następnie przetwarzają chemicznie w celu wytworzenia substancji zwanej 7-dehydrocholesterolem. Następnie jest upłynniany w rozpuszczalniku organicznym i wystawiany na działanie promieniowania UV. Te zmiany chemiczne przekształcają 7-dehydrocholesterol w lanolinę w substancję zwaną witaminą D-3. Producenci suplementów następnie dalej udoskonalają i krystalizują tę witaminę oraz dodają ją do swoich produktów.

Lanolina, tłuszczopodobna substancja pochodząca z wełny, była znana od wielu stuleci i była szeroko stosowana przez Rzymian i Greków w celach kosmetycznych i leczniczych. Oczywiście stosowano tłuszcze nierafinowane, które zawierały wiele szkodliwych substancji i innych zanieczyszczeń. Ale nawet w tym czasie rozwój urody nie zatrzymał się i po pewnym czasie lanolina zaczęła być poddawana specjalnym zabiegom chemicznym, w wyniku czego powstała czysta lanolina.

Fizjologiczna rola witaminy D3 w lanolinie

Witamina D3 wspiera układ odpornościowy. Cholekalcyferol, pochodząca z lanoliny witamina D3, wchłania się o 70% lepiej niż ergokalcyferol pochodzenia roślinnego (znany również jako witamina D2). Ponieważ niewiele pokarmów jest naturalnie bogatych w witaminę D3, zaleca się suplementację, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i w czasie ciąży. W miesiącach zimowych każdemu zaleca się suplementację witaminy D3 z lanoliny.

Długotrwały niedobór witaminy D3 może prowadzić do przerzedzania i łamliwości kości u dorosłych, zwłaszcza osób starszych. U dzieci niedobór tej witaminy może prowadzić do upośledzenia wzrostu i rozwoju zdolności motorycznych, osłabienia, podatności na infekcje, utraty apetytu i krzywicy.

Korzyści z witaminy D3 w lanolinie

Ten rodzaj witaminy jest uważany za bardziej aktywny biologicznie, łatwiejszy do strawienia i ma minimalne skutki uboczne. Lanolina w postaci witaminy D-3 polecana jest osobom z alergią na ryby oraz osobom z problemami złego wchłaniania (choroba jelita cienkiego, w której składniki odżywcze są słabo wchłaniane). Sposób wytwarzania witaminy D3 z lanoliny całkowicie powiela syntezę witamin w przyrodzie i pozwala wydajnie i bezpiecznie pozyskiwać naturalne produkty.

Niedobór witaminy D3 jest szczególnie widoczny, gdy zbliża się jesień: nastrój jest niski, pojawia się apatia, a ludzie są bardziej podatni na przeziębienia. Wiele osób wie, że głównym źródłem D3 jest światło ultrafioletowe, ale wraz z nadejściem chłodu dni słonecznych jest coraz mniej. Dlatego musisz pozyskiwać witaminy słoneczne z pożywienia i specjalnych suplementów diety. Najłatwiej przyswajalna jest witamina D3 zawarta w lanolinie. Ale nie należy zapominać o odżywianiu: źródłem witaminy D3 są tłuste ryby, masło i olej kukurydziany, wątroba, żółtka jaj, mleko.