W obecnych czasach dostęp do produktów pochodzących z całego świata jest niemal nieograniczony. Wysoko rozwinięty transport umożliwił na pozyskiwanie dóbr z każdego kontynentu po niskiej cenie. Szczególnie segment ten widoczny jest w internetowych sklepach spożywczych, gdzie możemy zakupić tysiące różnych produktów. Wielu z nas zapewne pamięta czasy PRL, kiedy to marzeniem było uzyskanie owoców cytrusowych czy też innych egzotycznych przysmaków. Na szczęście to już tylko przeszłość, a teraz każdy z nas może się cieszyć pomarańczami, bananami czy też mandarynkami. Podobna rzecz stała się z warzywami, których setki rodzajów możemy zakupić w delikatesach spożywczych. Coraz bardziej popularnego z tego powodu stają się wszelakie papryki i papryczki, które spotkać możemy w wielu potrawach, sosach czy też dodatkach. Największą atrakcją stają się te ostre, które podbijają nie tylko różne filmiki internetowe, ale także chociażby imprezy czy też spotkania towarzyskie. Jedną z nich jest papryczka habanero, która z powodu swojej ostrości stała się wyzwaniem dla niejednego smakosza. Skąd wzięła się jej popularność?

Kilka słów o skali Scoville’a

Papryczki habanero - czym są i gdzie kupić?

By zrozumieć, dlaczego ludzie sięgają po papryczki wypalające podniebienia, warto przyjrzeć się idei skali Scoville’a, która pozwala określić ostrość danego produktu. Określa ona bowiem ilość kapsaicyny, czyli związku organicznego z grupy alkoloidów, które posiada specyficzne właściwości. Odpowiada on bowiem za uczucie ostrości w danej papryczce, stąd to właśnie on został głównym elementem skali. Dla zobrazowania, zwykła słodka papryka posiada wartość zerową, natomiast wspomniana papryczka habanero już nawet 577 tysięcy, co ukazuje, jak niesamowicie ostra musi ona być. Stąd też zjedzenia jej próbuje wielu śmiałków, których postępy możemy zobaczyć na wielu portalach społecznościowych. Najczęściej jednak próby takie kończą się fiaskiem, a uczestnicy wyposażeni są w szereg napojów ze sklepów internetowych, który pomagają złagodzić uczucie ostrości z papryczki. Najlepszą role jednak nie spełnia w tym wypadku zimna woda czy też nawet sok. Najlepszym lekarstwem na narastające uczucie ostrości są nabiałowe napoje ze sklepów online, które dzięki faktowi, iż zawierają kazeinę, neutralizują kapsaicyny występujące w ostrych potrawach. Przejdźmy jednak teraz do głównego wątku artykułu, jakim jest konkretnie papryczka habanero. Skąd pochodzi i dlaczego jest aż tak ostra?

Zobacz też:

Jedna z najostrzejszych na świecie

Papryka habanero, która dziś może być dziś zakupiona wraz z warzywami ze sklepu online, pochodzi z Ameryki Południowej. Roślina osiąga zazwyczaj około 1,2 metra i jest dość niepozorna. Owoce natomiast, czyli tytułowe papryczki habanero mają długość wynoszącą maksymalnie 6cm, stąd nie są one zbyt duże. Z wyglądu przypominają one morelę, jednak różnią się jednym, znaczącym szczegółem – smakiem. Nie są one bynajmniej słodkie, lecz tak bardzo ostre, iż w stanie surowym nie nadają się do spożycia dla większości ludzi na świecie. Istnieje wiele odmian papryczek habanero, a najpopularniejsze z nich to:

  • „Red Savina” – najostrzejsza wersja papryczki, która królowała w skali Scoville’a między 1994, a 2006 rokiem. To ona najczęściej próbowana jest w wszelakich wyzwaniach czy też używana w bardzo ostrych sosach dostępnych w restauracjach.
  • „Habanero Chocolate” – odmiana papryczki o intensywnym, brązowym kolorze, podobnie jak czekolada.
  • „Aji Dulce” – jedna z odmian, która zachowuje owocowy smak habanero, jednak bez ogromnej ostrości.

Jak widać, istnieje wiele odmian wartych spróbowania. Choć papryczka habanero jest bardzo ostra, współcześnie zaawansowane rolnictwo pozwala na uzyskiwanie sztucznych, lecz kilkukrotnie bardziej ostrych odmian papryk. W 2007 roku Carolina Reaper została wpisana do Księgi Guinessa jako rekordzistka w temacie pikantności. Ostrość bowiem wspomnianej papryczki w skali Scoville’a wynosi blisko 1,6 miliona, co czyni ją 3 razy ostrzejszą od omawianej papryczki habanero. Carolina Reaper została uzyskana sztucznie przez amerykańskiego rolnika. Ukazuje to, jakie możliwości posiadamy już teraz w tworzeniu odmian żywności.

Zobacz również:

Zastosowania papryczki habanero

Paprykę zamówić możemy w różnych sklepach internetowych z warzywami i owocami. Jej cena za kilogram zazwyczaj wynosi około 90 złotych, stąd nie jest to mały wydatek. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup, wykorzystać ją możemy w różnych potrawach jako przyprawę. Nadmienić tutaj warto, iż stosowana być ona powinna w bardzo niewielkich ilościach z powodu wysokiej zawartości kapsaicyny powodującej uczucie ostrości. Papryczka habanero świetnie spełni swoją rolę jako dodatek do różnych potraw z kuchni meksykańskiej czy też wszelakich sosów, na przykład do popularnego kebaba. Często także można spotkać wielu hodowców, którzy uprawiają rośliny papryki habanero nie dla wrażeń smakowych, lecz z pasji. Pełnić one może bowiem rolę ozdobną, lecz w tym wypadku należy bardzo uważać, by jej owoce nie zostały przypadkowo skonsumowane przez dzieci czy też zwierzęta.