Fotografia jedzenia – jaki obiektyw? Z pewnością każdy z nas widział kiedykolwiek cudowne zdjęcia potraw. Są one widoczne chociażby w reklamach popularnych sieci restauracji. W praktyce są to jednak specjalistyczne materiały przygotowane na spreparowanej żywności. Jaki obiektyw wydaje się być najbardziej optymalny do robienia fotografii jedzenia? Jakie akcesoria okażą się niezbędne do fotografowania jedzenia? Czy dobre światło i nasza kreatywność w praktyce mogą mieć znaczenie? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.

Podstawa to ostry i jasny obiektyw

Jeśli chcielibyśmy rozpocząć naszą przygodę fotografią kulinarną, wówczas nie musimy decydować się na zmianę sprzętu na najnowszy model, którego cena wynosi niekiedy nawet kilkanaście tysięcy złotych. Jeśli posiadamy klasyczną lustrzankę cyfrową, ewentualnie nowoczesny aparat bezlusterkowy, które oferują jakość zdjęć do czułości rzędu ISO 800, wówczas z pewnością możemy poradzić sobie z tego typu zdjęciami. Zanim jednak zmienimy aparat, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem wydaje się być zainwestowanie w jasny obiektyw.

Każdy z producentów jest w stanie zaoferować nam szkła, które doskonale nadają się do tego, aby fotografować jedzenie. Jeśli jednak cena tych elementów okaże się zbyt wysoka, wówczas możliwe jest innymi produktami, które mogą okazać się równie dobre. Dlaczego jednak zakup nowego szkła ma tak duże znaczenie? Warto zdawać sobie sprawę z tego, że w fotografii jedzenia największe znaczenie ma ponadprzeciętna szczegółowość zdjęć. W praktyce oznacza to, że obiektyw musi być ostry, bowiem znaczenie może mieć każdy detal. Każdy dobry obiektyw powinien mieć niewielką odległość ostrzenia, istotne jest jednak kreatywne podejście.

Z pewnością wiele osób zastanawia się zatem, jaki obiektyw jest godny do rozważenia. Okazuje się, że najbardziej optymalne są trzy grupy: obiektywy jasne uniwersalne typu zoom, obiektywy typu makro, a także obiektywy stałoogniskowe. Do pierwszej grupy możemy zaliczyć szkła, których ogniskowa wynosi od 17-50 mm. Takie obiektywy są najbardziej uniwersalne, jednocześnie gwarantują satysfakcjonującą ostrość wyrazu. Drugą grupą są obiektywy stałoogniskowe. Uważane są one za najostrzejsze szkła, które gwarantują doskonałą jakość. Ich mankament polega na tym, że nie są zbyt uniwersalne, co dla wielu jest dość kłopotliwe.

Jakie akcesoria do fotografii jedzenia?

Fotografia jedzenia - jaki obiektyw?
Fotografia jedzenia – jaki obiektyw?

Fotografowanie jedzenia wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszych. Często kiedy fotografujemy żywność, wówczas pracujemy na nieco dłuższych czasach naświetlania, pod warunkiem, że żywność jest nieruchoma. Dlatego też jeśli zależy nam na tym, aby kadr był ostry i aby potrawa wyróżniała się szczegółowością, wówczas najbardziej rozsądnym rozwiązaniem wydaje się być domknięcie przysłony obiektywy. Wartości rzędu f/11 powinny być w zupełności satysfakcjonujące. Takie ustawienie i jednocześnie niskie wartości ISO to gwarancja wydłużenia czasu naświetlania – do tego przyda się dość dobry statyw.

Na początku naszej przygody z fotografowanie wystarczający powinien być statyw wysoki, który jest uniwersalny, natomiast jego cena powinna zamknąć się w okolicach 200 zł. Jeśli jednak pragniemy rozwijać się w branży fotograficznej, w dalszej kolejności warto pomyśleć nad wysokim i uniwersalnym statywie. Jest to szczególnie istotne, jeśli będziemy fotografować jedzenie znajdujące się na dużym blacie. W zależności od tego, na jaki statyw się zdecydujemy, przyjmiemy nieco inną strategię robienia zdjęć.

Dlatego też należy sobie uzmysłowić, że statyw to niezbędne akcesorium, w konsekwencji powinien znaleźć się w zestawie fotografia jedzenia. Oprócz statywu i obiektywu niezbędne może okazać się tło. Według specjalistów najbardziej rozsądne wydaje się być to winylowe, bowiem możliwe jest utrzymanie go w czystości. Dodatkowo system montażu nie jest zbyt problematyczny, co z pewnością jest zachęcające.

Światło i kreatywność – czy te czynniki mają znaczenie?

Niezależnie od tego, na jaki sprzęt się zdecydujemy, robienie dobrych zdjęć jest możliwe, o ile będziemy posiadać odpowiednie światło, a także wykażemy się ponadprzeciętną kreatywnością. Na dobre zdjęcie w praktyce składa się wiele czynników, jednakże do tych najważniejszych zaliczyć możemy estetyczność potrawy, dobre światło, a także kreatywność. Doskonałym przykładem może być świeżo upieczony, domowy chleb. Najbardziej korzystnie będzie się prezentował w wiejskiej aranżacji. Warto położyć bochenek na blacie, ewentualnie na stolnicy i obsypać go mąką.

Na drugim tle znajdować mogą się serwetki. O ile jest to możliwe, to źródłem światła niech będzie prawdziwe słońce, które wpada przez okno. Jeśli nie ma takiej możliwości, wówczas możemy posłużyć się lampą z żółtym światłem. W tym przypadku im prostsza jest aranżacja, tym lepszy jest efekt końcowy. Nieco inaczej wygląda to w przypadku, kiedy głównym obiektem zainteresowania jest burger. Wówczas możliwe jest położenie go na talerzu – całość będzie prezentować się bardzo atrakcyjnie.

angielski niemiecki hiszpański francuski